Kava ir kofeinas – tai du neatskiriami dalykai? „Nacionalinės kavos asociacijos“ duomenys rodo, jog šis įsitikinimas visuomenėje palengva nyksta. Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktas tyrimas iliustruoja, jog kavą be kofeino šiandien renkasi net 19 proc. kavos vartotojų, o 68 proc. tyrimo dalyvių teigia, jog savo suvartojamą kofeino kiekį ketina sumažinti jau artimiausioje ateityje.

Suintrigavome? „HotCup“ dalinasi įžvalgomis, apie kofeino poveikį mūsų organizmui bei pristato 7 situacijas, kam ir kada rekomenduojama sumažinti suvartojamo kofeino kiekį.

Kofeinas – nauda ar žala organizmui?

Kofeinas – nuo seno žinoma natūrali organizmą stimuliuojanti medžiaga. Su saiku vartojamas kofeinas suteikia energijos mažina nuovargį, padeda sutelkti dėmesį bei gerina nuotaiką. Visgi pernelyg dideli kofeino kiekiai skatina nerimo jausmą, gali sukelti miego sutrikimus, virškinimo problemas ar net sutrikdyti širdies ritmą.

Tiesa, kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, todėl, priklausomai nuo individualių kūno poreikių, amžiaus ir sveikatos būklės, kofeino pasisavinimas ir pašalinimas iš organizmo nėra vienodas. Dėl šios priežasties vieni kavos gurmanai po kelių puodelių kavos nejaučia jokio neigiamo poveikio, o kitiems jie gali sukelti galvos skausmą, nerimą ar net širdies sutrikimus.

kava be kofeino

Kam ir kada rekomenduojama rinktis kavą be kofeino?

1) Jaučiantiems nerimo sutrikimus.

Kofeinas veikia mūsų nervų sistemą ir skatina streso hormono kortizolio gamybą. Dėl šios priežasties į nerimą linkusiems arba depresija sergantiems asmenims rekomenduojama vengti per didelio kofeino kiekio, o vietoje įprastos kavos rinktis kavą be kofeino.

2) Susiduriantiems su miego sutrikimais.

Ar žinojote, jog kofeinas iš mūsų organizmo pašalinamas palaipsniui? Tyrimai rodo, jog po 5 valandų esame netekę vos pusės suvartoto kofeino kiekio, o po 10 valandų mūsų organizme vis dar išlieka ketvirtis šios pasisavintos medžiagos. Dėl šios priežasties, turintiems miego sutrikimų kavą su kofeinu vartoti rekomenduojama tik anksti ryte. Gardi alternatyva vėliau – kava be kofeino.

3) Vaikams ir paaugliams.

Mokslininkai pabrėžia, jog jauni asmenys yra jautresni kofeinui, tad vaikams iki 12 metų gėrimai su kofeinu nėra rekomenduojami. Tuo tarpu paaugliams specialistai siūlo neviršyti 100 mg kofeino per dieną.

4) Nėščioms moterims.

Kava su kofeinu yra vienas iš gėrimų, kuriuos nėštumo metu siūloma vartoti su saiku. Tuo tarpu „Amerikos akušerių ir ginekologų asociacija“ nėščioms moterims rekomenduoja neviršyti 200 mg kofeino per dieną.

5) Sergantiems glaukoma.

Per didelis kofeino kiekis gali kelti pavojų sergantiems akių liga glaukoma. Šios medžiagos perteklius reikšmingai padidina akispūdį, taip sukeldamas dar didesnę regėjimo praradimo riziką.

6) Sergantiems dirgliosios žarnos sindromu.  

Skundžiatės pilvo skausmais ir virškinimo sutrikimais? Vienas iš veiksnių lemiančių dirgliosios žarnos sindromo paūmėjimą yra kofeinas. Tad, norint sumažinti šios ligos riziką, rekomenduojame atsisakyti maisto produktų ir gėrimų su kofeinu.

7) Vartojantiems stiprius vaistus arba maisto papildus.

Kofeinas gali trikdyti kai kurių vitaminų ir mikroelementų pasisavinimą. Pavyzdžiui, kofeinas turį įtakos vitaminų D, C, kalcio, geležies bei B grupės vitaminų įsisavinimui.

kava be kofeino

Kaip pasirinkti kavą be kofeino?

Tiesa, jei atsisakydami kofeino siekiate pagerinti savo sveikatos būklę, itin svarbu atsižvelgti į tai, kokiais metodais kofeinas iš kavos pupelių buvo pašalintas.  Įprastai jam  pašalinti naudojami du būdai – natūralus ir cheminis. Apdirbant pupeles pastaruoju būdu naudojamas specialus tirpalas su aktyviomis cheminėmis medžiagomis, kurios, nors ir pašalina kofeiną, gali turėti neigiamą įtaką žmogaus organizmui. Tuo tarpu natūraliai kofeinas gali būti pašalinamas naudojant tiesiog paprastą vandenį ir taikant pažangų  „Swiss Water“ metodą.

„Swiss Water“ metodas

Dar 1980 metais Šveicarijoje atrastas „Swiss Water“ dekofenizacijos metodas bėgant laikui tapo vienu populiariausių tarp rūšinės kavos augintojų. Pirmiausia, tai visiškai natūralus kofeino pašalinimo būdas. Antra, šis metodas suteikia galimybę pašalinti net iki 99,9% kavoje esančio kofeino.

Taikant šį metodą žalios kavos pupelės yra mirkomos karštame vandenyje kol vanduo absorbuoja kofeiną ir kitas vandenyje tirpias naudingąsias medžiagas. Tuomet kofeinu ir kitomis medžiagomis prisotintas skystis atskiriamas nuo kavos pupelių ir perleidžiamas pro aktyvios anglies filtrus, kurie sulaiko tik kofeino molekules. Tad vienoje filtro pusėje lieka kofeinas, o kitoje naudingosios kavos medžiagos. Galiausiai, naudingi komponentai sugrąžinami į kavos pupeles, o kofeino molekulės yra sudeginamos.

Aukščiausios kokybės kava be kofeino – „HotCup“ el. parduotuvėje

Ieškote kokybiškos kavos be kofeino? Kviečiame išbandyti šviežiai skrudintas „HotCup Swiss Water Decaf“ kavos pupeles. Puodelyje jos virs kvapnia ir švelnia kava su klevų sirupo, makadamijų riešutų ir citrusinių vaisių natomis.

Na, o jei norite tiesiog mėgautis ir negaišti savojo laiko, patikėkite visą kavos stalelio priežiūrą mums. Pasirūpinsime, jog jūsų biure ar namuose niekada netrūktų aukščiausios kokybės kavos, o jai gaminti skirti kavos aparatai veiktų be priekaištų.

Kitos „HotCup“ paslaugos:

  • Degustacinių kavos renginių organizavimas.
  • One Stop Shop paslaugos jūsų biuro virtuvėlei – viskas, kas reikalinga, iš vieno tiekėjo. Pasirūpinsime kava ir jos priedais, užkandžiais ir gardėsiais, šviežiais vaisiais ir visais kitais biuro virtuvei reguliariai reikalingais dalykėliais.

Susisiekite su „HotCup“ komanda! Mūsų kontaktus rasite ČIA.

Nerijus Aleškevičius

Parašykite komentarą